Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 129]

Zapiekany kalafior

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapiekany kalafior świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych, można go podać także jako samodzielny lekki, letni posiłek.

Zapiekany kalafior

Składniki:

Zapiekany kalafior

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany kalafior
Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki, ugotować.

Różyczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Po wierchu posypać serem żółtym, solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz koperkiem. Położyć masło w wiórkach.

Zapiekać 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Podawać jako samodzielny posiłek lub dodatek do dania głównego.