paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Zapiekany kalafior z majonezem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosty przepis na kalafiora panierowanego i zapiekanego z pieczarkami oraz sosem majonezowo śmietanowym.

Zapiekany kalafior z majonezem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekany kalafior z majonezem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany kalafior z majonezem
Kalafiora podzielić na duże różyczki i opłukać. Ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Jajko roztrzepać ze szczypta soli i pieprzu. Maczać w nim różyczki kalafiora a następnie w bułce tartej. Usmażyć i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażyć z solą i pieprzem. Na kalafiora wylać majonez wymieszany ze śmietaną i posypać pieczarkami. Piec w temp. 180 stopni przez około 15 minut.
Zapiekany kalafior z majonezem
Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażyć z solą i pieprzem.
Zapiekany kalafior z majonezem
Jajko roztrzepać ze szczypta soli i pieprzu. Maczać w nim różyczki kalafiora a następnie w bułce tartej. Usmażyć i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Zapiekany kalafior z majonezem
Na kalafiora wylać majonez wymieszany ze śmietaną i posypać pieczarkami.