miszelka golonka

miszelka golonka

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Zapiekany makaron penne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny i szybki pomysł na drugie danie.

Zapiekany makaron penne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekany makaron penne

 

  • 25 dag makaron penne
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego nie słodzonego
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 10 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 2 łyżki bułki tartej

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany makaron penne
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Do osobnego garnka wlać mleko, przecier i pokrojony lub starty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podgrzewać do momentu, aż ser rozpuści się. Połączyć makaron z sosem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać tymiankiem i bułką tartą. Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach około 15 minut.
Zapiekany makaron penne
Wszystkie składniki sosu umieszczone w garnku.
Zapiekany makaron penne
Twardawy makaron trzeba wymieszać z sosem.
Zapiekany makaron penne
Prawie gotowe, wystarczy jeszcze chwile zapiec :)