Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Zapiekany makaron z soczewicą i kalafiorem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pożywne danie makaronowe z soczewicą i kalafiorem. Podzielone na porcje, bo podane w małych naczynkach do zapiekania.

Zapiekany makaron z soczewicą i kalafiorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekany makaron z soczewicą i kalafiorem

 

  • 200g makaronu muszelek
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 200g mięsa drobiowego
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • przyprawa do makaronu
  • papryka słodka mielona
  • 1 mały kalafior
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Zapiekany makaron z soczewicą i kalafiorem
Soczewicę i makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na patelni razem z mięsem mielonym. Dodać pokrojone pomidory (można obrać ze skóry) i przecier pomidorowy, chwilę podsmażyć. Mięso wymieszać z soczewicą, przyprawić i połączyć z makaronem. Między czasie ugotować kalafior. Nie gotować zbyt długo, tylko 5 min. Makaron nałożyć do małych naczynek do zapiekania lub kokilek. Wcisnąć różyczki kalafiora. Polać odrobiną oliwy i zawinąć w folię aluminiową. Zapiekać 30min w 180*C. 10min przed końcem można ściągnąć folię. Smacznego!
Zapiekany makaron z soczewicą i kalafiorem
Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu.
Zapiekany makaron z soczewicą i kalafiorem
Mięso wymieszać z soczewicą i przyprawić.
Zapiekany makaron z soczewicą i kalafiorem
Mięso i soczwicę połączyć dokładnie z makaronem.
Zapiekany makaron z soczewicą i kalafiorem
Naczynka wypełnić makaronem i wcisnąć różyczki kalafiora.