SUPERPRZEPIS

Zapiekany pudding z serka wiejskiego

  • 1
  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Zapiekany pudding z serka wiejskiego Więcej zdjęć (2)

Taki pudding jest nie tylko pyszny, ale również syty, więc idealnie może posłużyć jako zdrowe śniadanie, a nawet jako deser.

Składniki:

Zapiekany pudding z serka wiejskiego

 

  • 150g serka wiejskiego
  • 1 jajko (duże)
  • 2 łyżki otrębów (płaskie; u mnie pszenne; mogą być też dowolne płatki)
  • 1 łyżeczka miodu (płynnego)

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka liofilizowanego rokitnika w proszku

Opcjonalnie:

  • np. miód, ulubiony sos lub konfitura (u mnie truskawkowa)

Sposób przygotowania:

Zapiekany pudding z serka wiejskiego

Masa:

Zapiekany pudding z serka wiejskiego
Masa powinna być bardzo dokładnie wymieszana.

Jajko należy ubić do momentu aż będzie puszyste, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami.

Przed pieczeniem:

Zapiekany pudding z serka wiejskiego
Naczynie z puddingiem musi nadawać się do pieczenia.

Masę przełożyć do kokilki lub innego naczynia, które nadaje się do pieczenia.

Pieczenie:

Zapiekany pudding z serka wiejskiego
Spożywać na ciepło lub po ostudzeniu - z ulubionymi dodatkami.

Pudding piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Posypać (opcjonalnie) liofilizowanym rokitnikiem i podawać z ulubionymi dodatkami.