femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Zasmażane łazanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Aromat suszonych grzybków, pyszna kiszona kapusta i małe makaronowe kwadraciki, czyli ŁAZANKI - coś co każdy lubi!

Zasmażane łazanki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zasmażane łazanki

 

  • 500 g makaronu typu łazanki
  • 500 g kapusty kwaszonej
  • 35 g suszonych grzybów leśnych
  • 50 g masła
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • olej

Sposób przygotowania:

Zasmażane łazanki

Przygotowanie składników.

Zasmażane łazanki
Etap pierwszy : przygotuj wszystkie potrzebne składniki

W garnku zagotuj wodę razem z solą. Ugotuj w niej makaron do miękkości. Kapustę kiszona posiekaj, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Grzyby suszone namocz w wodzie ( najlepiej kilka godzin wcześniej )

Przygotowanie grzybów

Zasmażane łazanki
Etap drugi : do łazanek najlepiej użyć grzybów leśnych

Namoczone grzyby wyjmij z wody, w której się moczyły. Przelej ją do rondelka.
Grzybki pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do wody w rondlu i zagotuj.

Połączenie składników

Zasmażane łazanki
Etap trzeci : ugotowaną kapustę połącz razem z grzybami

Gdy kapusta będzie miękka odlej z niej nadmiar wody i dodaj niej zagotowane grzyby razem z wywarem. Duś razem, aż całość będzie miękka.

Etap końcowy

Zasmażane łazanki
Etap czwarty : makaron wrzuć do garnka z kapustą i grzybami

Ugotowany makaron połącz razem z kapustą i dokładnie wymieszaj.

Podanie potrawy

Zasmażane łazanki
Etap piąty : na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim łazanki.

Gotowe łazanki podsmażaj na gorącym oleju.