Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Zasmażka do zup

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zasmażka na bazie smalcu do gęstych zup typu fasolowa, kapuśniak, fasolka po bretońsku.

Zasmażka do zup Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zasmażka do zup

  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • woda

Sposób przygotowania:

Zasmażka do zup

Na patelnię wyłożyć 1 łyżke smalcu i roztopić go. Dodać do niego 2 łyżki mąki i dokładnie połaczyć mąkę ze smalcem. Zrumienić ją na średnim ogniu, a gdy będzie już brązowiała to malutkim strumyczkiem dolewać chłodnej wody i energicznie rozcierać, aby nie powstały grudki. Można ja z powrotem dać na mały ogień, aby się wszystko dokładnie roztarło. Taką zasmażkę dodaję do fasolki po bretońsku, kapuśniaku, zup grochowych...

Redakcja poleca: