gruchalke

gruchalke

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Zaupa pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczna zupa pieczarkowa. Z powodzeniem zastąpi drugie danie.

Zaupa pieczarkowa

Składniki:

Zaupa pieczarkowa

 

 

Sposób przygotowania:

Zaupa pieczarkowa
Do garnka wrzucamy umyte pałki kurczaka, marchewkę, por, pietruszkę, gotujemy przez jakąś godzinę. W międzyczasie na patelni dusimy oczyszczone i pokrojone na duże kawałki pieczarki wraz z cebulą doprawione sporą ilością pieprzu i soli. Do rosołu dodajemy lubczyk,liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól a także pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości, przez ok 15 minut, wyciągamy pozostałe warzywa i kroimy na drobną kostkę, wrzucamy do wywaru, mięso wyciągamy, studzimy,obieramy i wrzucamy do garnka( pora nie wrzucamy z powrotem, można zostawić i wykorzystać do innego dania) Do całości dodajemy pieczarki, zupę zabielamy śmietaną( żeby się nie zważyła wlewamy odrobinę gorącej zupy do miseczki, rozrabiamy ze śmietaną i dopiero wtedy wlewamy do zupy ciągle miesając), doprawiamy koperkiem, dodajemy