marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zawiany torcik z owocami.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Składniki na ciasto tortowe wymieszać i upiec. Sporządzić krem do nadzienia i schłodzić.Przeciąć ciasto,przełożyć kremem. Udekorować.

Zawiany torcik z owocami.

Składniki:

Zawiany torcik z owocami.

 

  • Na 12 porcji:
  • 7,5 dag.maki pszennej tortowe,
  • 2,5 dag.mąki ziemniaczanej,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 2 op.cukru waniliowego,
  • 200 ml.śmietany,
  • puszka brzoskwiń w zalewie lub mieszanki owoców azjatyckich,
  • 10 łyżeczek żelatyny,
  • 37 dag.jogurtu naturalnego,
  • 7,5 dag.kremówki,
  • 300 ml.wina musującego białego lub różowego,
  • 5 dag.gorzkiej lub deserowej czekolady,
  • 4 dag.płatków migdałowych,
  • arkusz papieru do pieczenia wyciętego na kółko.

 

Sposób przygotowania:

Zawiany torcik z owocami.
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą jajeczną. wyłożyć tortownicę kółkiem papieru do pieczenia. Wlać masę do tortownicy. Piec 20 min. w 170 st.C. Trzy połówki brzoskwiń zmiksować, a dwie łyżeczki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie i połączyć z brzoskwiniami. Wymieszać jogurt z cukrem, cukrem waniliowym oraz winem musującym. Przygotować resztę żelatyny i połączyć z masą owocową. Schłodzić w lodówce na noc. 2/3 kremu ułożyć na wystudzonym biszkopcie, rozłożyć na nim zmiksowane brzoskwinie lub mieszankę różnych owoców i przykryć resztą kremu. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Ozdobić wierzch tortu połówkami brzoskwiń. Kremówkę ubić na sztywno i dekorować nią ciasto.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Ostudzoną polewą polać bitą śmietanę na torcie. Tort wyjąć powoli z tortownicy i jego brzegi posmarować resztką kremówki i oblepić płatkami migdałowymi. Podawać tort na paterze z łopatką do nakładania porcji na talerzyki.