kicia1004

kicia1004

Kucharz
[Przepisów: 15]

zawijańce z ciasta francuskiego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

przepis na ciasto zawijance z ciasta francuskiego -rewelacja!!!

zawijańce z ciasta francuskiego

Składniki:

zawijańce z ciasta francuskiego

 

  • 200 ml zimnej wody
  • 14 g (1 łyżka) soli
  • 500 g dobrej jakości masła(miękiego)
  • 150g mąki krupczatki
  • 250 g zwykłej mąki
  • konfitura różana lub inna
  • jajko

Sposób przygotowania:

zawijańce z ciasta francuskiego
Krok 1: Wodę wlać do szklanki, dodać sól i mieszać, aż sól się rozpuści. W rondelku roztopić 75 g masła na wolnym ogniu. Obydwie mąki wsypać do miski. Dodać posoloną wodę, roztopione masło i zagnieść ciasto. Krok 2: Uformować kulę, spłaszczyć dłonią, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Krok 3: Pozostałe masło pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Utarte masło włożyć między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt grubości 2 cm i wstawić do lodówki. Krok 4: Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko oprószyć mąką, położyć ciasto i, tocząc wałek w jednym kierunku rozwałkować na kwadratowy placek grubości około 2 cm (wałkowałam cieniej), tak by środek był grubszy niż boki. Na środku rozłożyć schłodzone masło, tak by rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta. Krok 5: Rogi ciasta połączyć nad masłem, formując kopertę, i zlepić ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania. Krok 6: Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkować na prostokąt długości 3 x większej niż szerokość. Krok 7: Ciasto złożyć na 3 części, formując prostokąt. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Krok 8: Ciasto wyjąć z lodówki, obrócić o 90°, rozwałkować na prostokąt, tak jak w punkcie 6. Złożyć na 3 części i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowywać i składać ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godziny. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie przywierało. Muszę przyznać, że nie trzymałam się sztywno wyznaczonego czasu chłodzenia. Po 4 z kolei wałkowaniu zastała mnie noc, więc dokończyłam rano :). Nie miało to jednak wpływu na jego jakość. Ciasto przed pieczeniem rozwałkowujemy na grubość około 3 − 5 mm, w zależności od upodobania. kroimy w kwadraty ok.3cm na 3 cm nakładamy konfiturę i sklejamy przeciwległe boki,sarujemy jajkiem.Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 13 − 15 minut. po upieczeniu smarujemy lukrem. Smacznego. I dużo cierpliwości życzę ;)