wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Zawijane ciastka ze śliwkami i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne bułeczki z ciasta z dodatkiem serka waniliowego, ze śliwkami i płatkami migdałowymi. Pyszny deser pachnący cynamonem ,w sam raz przed przyjściem jesieni.

Zawijane ciastka ze śliwkami i migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawijane ciastka ze śliwkami i migdałami

 

  • ½ kg mąki
  • 250 gram masła
  • 1 całe jajko i 1 białko (żółtko zostawiamy)
  • 150 gram serka waniliowego
  • ½ szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

 

 

  • do posmarowania 1 żółtko I 3 łyżki mleka
  • do posypania garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Zawijane ciastka ze śliwkami i migdałami
Składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto po czym odstawić je do lodówki na ½ godziny. Śliwki umyć, przepołowić, wymieszać z migdałami cynamonem i cukrem. Całość lekko zmiksować blenderem – tak, żeby część śliwek się rozdrobniła i część musi pozostać w dużych kawałkach. Wymieszać żeby powstała w miarę jednolita masa. Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, wysmarować masą śliwkową i zawinąć w roladę. Kroić ok 2-3 cm kawałki rolady i układać na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając. Wymieszać żółtko z mlekiem, posmarować tą mieszanką bułeczki i posypać płatkami migdałów. Piec 30 minut w 180 stopniach.
Zawijane ciastka ze śliwkami i migdałami
Część śłiwek zbelendować, a część pozostawić w kawałkach, całość farszu dobrze wymieszać
Zawijane ciastka ze śliwkami i migdałami
Farsz ułożyć na cieście rozwałkowanym w formę prostokąta
Zawijane ciastka ze śliwkami i migdałami
Ciasto z farszem dokładnie zwinąć i kroić w plasterki
Zawijane ciastka ze śliwkami i migdałami
Plasterki ciasta układać na blasze, smarować żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi