Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Zawijane drożdżówki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne drożdżowe zawijańce z dżemem, idealny deser do kawy.

Zawijane drożdżówki z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawijane drożdżówki z dżemem

 

Sposób przygotowania:

Zawijane drożdżówki z dżemem
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn oraz pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy łyżką ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy tworząc kwadrat o wymiarach 30x50cm. Ciasto smarujemy dżemem i zwijamy w rulon. Zawijankę kroimy na kawałki o grubości 3cm. Kawałki ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temp. 190 stopni.
Zawijane drożdżówki z dżemem
Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn oraz pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy łyżką ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Zawijane drożdżówki z dżemem
Następnie ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy tworząc kwadrat o wymiarach 30x50cm.
Zawijane drożdżówki z dżemem
Ciasto smarujemy dżemem i zwijamy w rulon. Zawijankę kroimy na kawałki o grubości 3cm.
Zawijane drożdżówki z dżemem
Kawałki ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temp. 190 stopni.

Tagi:

jajko jajka