dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Zawijane pizzerinki z szynką i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Małe pizze w postaci małych ślimaczków.

Zawijane pizzerinki z szynką i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawijane pizzerinki z szynką i cebulą

 

  • 5 dag drożdży
  • ok 1/2 szkl mleka
  • 1 łyż cukru
  • 3 łyż oleju
  • ok 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka soli
  • Na farsz
  • 2 łyż koncentratu pomidorwego
  • kilka kropel oliwy z oliwek
  • 3 cebule
  • 10 dag szynki
  • ok 20 dag sera żółtego
  • sól, piperz, oregano, przyprawa do pizzy
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Zawijane pizzerinki z szynką i cebulą
Mleko podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 1 łyż mąki. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże wyrosły. Mąkę mieszamy z wyrośniętymi drożdżami i pozostałymi składnikami ciasta. Wyrabiamy ciasto. Opruszamy lekko mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 min. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Wierzch lekko skrapiamy oliwą i smarujemy koncentratem pomidorowym. Następnie nakładamy farsz, czyli lekko przesmażoną i przyprawioną cebulę z szynką. Wszystko deliktanie posypujemy przyprawą do pizzy. Na farsz ścieramy żółty ser (trochę odkładmy do posypania na wierzch) i na koniec posypujemy oregano. Zwijamy ciasto jak roladę. Kroimy ok 2 cm grubości plasterki. Kładziemy na blachę, przykrywamy ściereczką i czekamy ok 20 min aby wyrosły. Następnie pieczemy je ok 30 min w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia każdą pizzerinkę posypujemy żółtym serem. Smacznego.
Zawijane pizzerinki z szynką i cebulą
Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Zawijane pizzerinki z szynką i cebulą
Cebulę lekko podsmażamy dodajemy szynkę i przyprawy.
Zawijane pizzerinki z szynką i cebulą
Na brzegi ciasta nie nakładamy farszu, aby łatwo zlepić ciasto.
Zawijane pizzerinki z szynką i cebulą
Ciasto kroimy i układmay na blaszę do wyrośnięcia.