halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 714]

Zawijane śledzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Śledzie goszczą na naszych stołach przygotowane na wiele sposobów. Zawijane śledzie są znakomitą przekąską na różne okazje.

Zawijane śledzie

Składniki:

Zawijane śledzie

 

  • płaty śledziowe ze skórą 4 sztuki
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • papryka żółta 1 sztuka
  • ser żółty 10 dag
  • szczypior 1/2 pęczka
  • majonez Winiary 1-2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku

Sposób przygotowania:

Zawijane śledzie
Płaty ze śledzia osuszyć ręcznikiem papierowym.Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w paski. Ser żółty pokroić w grube słupki. Szczypior umyć osuszyć , pokroić na szerokość płatów śledziowych.

Płaty śledzia posmarować cienko majonezem. Na każdym płacie śledzia ułożyć po 2 paski czerwonej papryki, 1 pasek żółtej papryki, słupek sera żółtego, szczypior.Oprószyć do smaku solą oraz pieprzem cytrynowym. Zwinąć w rulony.