mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Zawijaniec Mariel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna drożdżówka , nadziewać mozna ją wszystkim

Zawijaniec Mariel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawijaniec Mariel

 

 

Sposób przygotowania:

Zawijaniec Mariel
Mleko podgrzewamy tak by było letnie , następnie dodajemy drożdże i cukier , następni połowe mąki zostawiamy pod przykryciem by zrobił się zakwas.Następnie dodajemy ,pozostałą mąkę jajka i masło . Dokładnie zagniatamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę .mowało całą formę Aby ciasto nie przylepiało się do formy smarujemy ją dokładnie tłuszczem i posypujemy obficie mąką następnie lekko wałkujemy i układamy je na formię tak by zajmowało całą formę . Gdy ciasto rozłożone jest na formie robimy delikatny zarys , dzieląc je na 3 paski , ja robiłam to pierwszy raz i trochę mi się przecięło , następnie boczne paski kroimy pod skosem tak jak na zdjęciu.Na środek nakładamy dżemu brzoskwiniowego i pokrojonych w drobną kostkę brzoskwiń.Następnie zawijamy ciasto układając paseczki na brzoskwinie raz z lewej raz z prawej. Nastawiam piekarnik na 200 stopni i do rozgrzanego wkładamy ciasto , wcześniej mozna posypać kakaem zmięszanym cukrem , a gdy ciasto się już zarumieni posmarować go pędzelkiem roztworem z wody , jedna łyżka wody na jedną łyżkę cukru
Zawijaniec Mariel
Wszystkie składniki ze soba ciasta zagniatamy
Zawijaniec Mariel
formę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką
Zawijaniec Mariel
DZIELIMY CIASTO NA TRZY RÓWNE PASECZKI NASTĘPNIE BOCZNE ŚCINAMY POD SKOS
Zawijaniec Mariel
układamy paseczki na przemian raz z lewa raz z prawa

Tagi:

jajko jajka