jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Zawijaniec różano- orzechowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 40

To bardzo, ale to bardzo smaczny zawijaniec o różanym aromacie z dużą ilością chrupiących orzechów. Gorąco polecam!!!

Zawijaniec różano- orzechowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawijaniec różano- orzechowy

CIASTO

DODATKOWO

  • Słoiczek domowej konfitury różanej,
  • Około 15 dag orzechów włoskich,
  • Jajko do posmarowania,
  • Lukier do polania

Sposób przygotowania:

Zawijaniec różano- orzechowy

ETAP 1

Zawijaniec różano- orzechowy
Wyrobione ciasto pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia

CIASTO:Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki oraz drożdże. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego rozczynu. Gotowy pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy masło.
Do „pracującego” rozczynu dodajemy jajka, żółtko, cukier waniliowy, sól, pozostały cukier kryształ oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.

ETAP 2

Zawijaniec różano- orzechowy
Po rozwałkowaniu ciasto smarujemy konfiturą

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wałkujemy je na prostokąt o wymiarach około 40x50 cm. Tak przygotowane smarujemy równą warstwą konfitury różanej.

ETAP 3

Zawijaniec różano- orzechowy
po nałożeniu orzechów zwijamy roladę

Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi posmarowane konfiturą ciasto. Brzegi ciasta delikatne zawijamy i zwijamy roladę

ETAP 4

Zawijaniec różano- orzechowy
Przeciętą wzdłuż roladę zaplatamy

Gotową roladę przecinamy wzdłuż, nie przecinając jednego końca.
Rozcięte połówki zaplatamy ze sobą. Zawijaniec przekładamy na dużą blaszkę i smarujemy jajkiem. Gotowy pozostawiamy na około 15 minut by delikatnie wyrósł.

ETAP 5

Zawijaniec różano- orzechowy
jeszcze ciepłe ciasto lukrujemy

Tak przygotowany wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy około 40 minut w 180°C. Jeszcze ciepły przekładamy na kratkę i delikatnie lukrujemy (użyłam domowego lukru, czyli 2 łyżki mleka wymieszane z około 5 łyżkami cukru pudru). Lukier dodatkowo posypujemy siekanymi orzechami. Zawijaniec pozostawiamy do ostygnięcia.