Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Zawijaniec z makiem wg Agiatis

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Strudel z makiem z ciasta francuskiego

Zawijaniec z makiem wg Agiatis Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zawijaniec z makiem wg Agiatis

 

  • Arkusz ciasta francuskiego - 1 sztuka( mój z biedronki)
  • masa makowa(gotowa) - 500 gram
  • bakalie - 100 gram plus do dekoracji
  • Składniki na lukier:
  • cukier puder - szklanka
  • wrzątek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Zawijaniec z makiem wg Agiatis
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C
rozwijamy ciasto francuskie, teraz możemy dać dziecku pobawić si ew dziurkowanie - nakłuwanie ciasta widelcem.
Po nakłuciu rozsmarowujemy gotową masę makową na powietrzni, posypujemy wierzch maku dodatkowymi bakaliami( Nam taka wersja bardzo odpowiada, Jeśli nie chcecie więcej bakali, to śmiało można tę pozycję pominąć. Zwijamy ciasto w rulon - Krótszy bok wzdłuż dłuższego. Nacinamy wierzch ciasta na około 1,5 cm plastry( łatwiej jest potem ciasto kroić)
Wkładamy do piekarnika na 15 - 20 minut.
Po ostudzeniu ciasta przygotowujemy lukier, polewamy całość i obsypujemy bakaliami. Smacznego!
Zawijaniec z makiem wg Agiatis
Strudel z makiem, tutaj pokazany w całości.Widać nacięcia o których mowa w opisie

Tagi:

bakalie ciasto