Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zawijany drożdżowiec z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Takie ciasto piekę kilka razy w tygodniu. Jest naprawdę pyszne, więc bardzo szybko znika z naszego stołu.

Zawijany drożdżowiec z makiem

Składniki:

Zawijany drożdżowiec z makiem

 

  • 1 puszka maku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 dkg drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 4 szklanki mąki
  • sól
  • 1 opakowanie lukru
  • rodzynki
  • mak do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Zawijany drożdżowiec z makiem
Do podgrzanego mleka wkruszyć drożdże, dodać jajko i wymieszać. Dodać szczyptę soli, cukier, olej oraz mąkę. Sprawnymi ruchami wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkować je, rozsmarować na nim mak z puszki i zwinąć roladkę. Można wysmarować rozkłóconym jajkiem i upiec w temp. 180 stopni. Kiedy ostygnie wysmarować lukrem oraz ozdobić rodzynkami i paseczkami maku.