madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Zawijany makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moje święta Bożego Narodzenia bez tego ciasta nie istnieją, zazwyczaj z tej porcji jednego zamrażam na Nowy Rok.

Zawijany makowiec

Składniki:

Zawijany makowiec

 

Sposób przygotowania:

Zawijany makowiec
Mleko podgrzewamy lekko i rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier, dodajemy trochę mąki i mieszamy, pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy wyrośnięte drożdże, rozbełtane jajka oraz roztopioną margarynę i wyrabiamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na jedną godzinę do zimnej wody. Po wyjęciu z wody dzielimy na pól i rozwałkowujemy na prostokąty. Na każdym rozsmarowujemy połowę masy makowej i zwijamy w rulon. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut.