dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Zawijany makowiec drożdżowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne na wpół tradycyjne ciasto makowe.

Zawijany makowiec drożdżowy

Składniki:

Zawijany makowiec drożdżowy

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 dag drożdży
  • 2 jajka
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania
  • Masa:
  • 50 dag maku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 kostki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej.

Sposób przygotowania:

Zawijany makowiec drożdżowy
Drożdże wymieszać z połową letniego mleka, 2 łyżkami mąki i łyżeczką cukru, odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn zwiększy objętość. Pozostałą mąkę przesiać, dodać żółtka oraz resztę cukru. Wlać stopione ostudzone masło. Na końcu dodać rozczyn. Wyrabiać ciasto, dolewając resztę letniego mleka. Kiedy ciasto stanie się elastyczne i gładkie, przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mak wypłukać, odcedzić. Zalać 1 l wrzącej wody, gotować 5 minut i odstawić, aż napęcznieje. Odcedzić, dwukrotnie zemleć. Masło roztopić, dodać mak, miód, cukier i bakalie. Smażyć przez chwilę, mieszając, ostudzić. Kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkować je na prostokątny placek, posmarować masą makową i zrolować. Makowiec przełożyć do natłuszczonej foremki, odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, a kiedy podrośnie, piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Gotowy makowiec oprószyć cukrem pudrem.