zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Zawinięte bułki z serem i parówką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Bułki upiekłam na kolację i zostały na drugi dzień na śniadanie. Wystarczy podgrzać i mamy smaczne bułki z ciągnącym serem i parówką.

Zawinięte bułki z serem i parówką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawinięte bułki z serem i parówką

 

Sposób przygotowania:

Zawinięte bułki z serem i parówką
Do miski wsypać mąkę i sól oraz czosnek i wymieszać. Drożdże rozmieszać do płynności z cukrem, dodać do nich wodę oraz olej i wymieszać. Wlać do mąki i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wyjąć z miski i rozłożyć na blacie na duży prostokątny placek. Ser zetrzeć na tarce i posypać nim powierzchnię ciasta. Wzdłuż ciasta na brzegu położyć 4 parówki i zawinąć je częściowo ciastem. Znowu położyć parówki i znów częściowo zawinąć i rak do końca aż zawiniemy wszystkie parówki i utworzy się rolada. Roladę ciąć na dowolnej grubości plastry i układać je płasko na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować je rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypać papryką ( ja posypałam część a część zostawiłam bez posypania ). Gdy bułki podrosną piec je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 30 minut. Upieczone można podać z ketchupem i spożywać na ciepło. 
Zawinięte bułki z serem i parówką
na cieście rozsypać ser i ukladać parówki
Zawinięte bułki z serem i parówką
potem roladę ciąć na plastry o dowolnej grubości
Zawinięte bułki z serem i parówką
ukladać je na blasze i zostawić do wyrośnięcia
Zawinięte bułki z serem i parówką
bułki upiec i zajadać najlepiej na ciepło