Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zawsze udające się paszteciki Lali (z mięsem)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 32
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis jest fantastycznie prosty - A paszteciki pyszne .

Zawsze udające się paszteciki Lali (z mięsem) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawsze udające się paszteciki Lali (z mięsem)

 

  • 1 kostka masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 mała kwaśna śmietana (200 ml)
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki gotowanego kurczaka z zupy (lub innego mięsa z zupy )
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • szczypta mielonego pieprzu
  • szczypta majeranku
  • 1 żółtko
  • czarny sezam do posypania

 

Sposób przygotowania:

Zawsze udające się paszteciki Lali (z mięsem)
Zagnieść ciasto z masła, śmietany, mąki i szczypty soli. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na 12 godzin . Zmielić mięso z prażoną cebulką i łyżka wody.. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Rozwałkowywać ciasto ( na omączonym blacie )na okrągłe placki ( wielkości talerza ). Przekroić każdy na 8 części ( jak szprychy w kole ). Nakładać farsz .Zwijać od zewnętrznego brzegu do środka tworząc rogalik (można też wykrawać kółka jak na pierogi ,lub prostokąty ). Zlepić paszteciki . Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Posmarować wierzch rozmąconym z łyżka wody żółtkiem. Posypać każdy szczyptą czarnego sezamu. Piec w wygrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut aż zrobią się złote . * Z tej porcji wychodzi 32 paszteciki.
Zawsze udające się paszteciki Lali (z mięsem)
Zagnieść ciasto i zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na 12 godzin
Zawsze udające się paszteciki Lali (z mięsem)
Przygotować farsz z gotowanego kurczaka -doprawić
Zawsze udające się paszteciki Lali (z mięsem)
Rozwałkować ciasto ( wcześniej podzielić je na 4 części ) i pociąć na trójkąty -nałożyć farsz
Zawsze udające się paszteciki Lali (z mięsem)
Zwijać paszteciki ( jak rogaliki ) -posmarować żółtkiem i posypać sezamem - piec 15 minut