zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Zbójnickie pulpety

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Zbójnickie pulpety , makaron i mamy super obiad.

Zbójnickie pulpety

Składniki:

Zbójnickie pulpety

 

 

  • NA SOS
  • 500g papryki świeżej
  • 2 duże cebule
  • 300g pieczarek
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • przyprawa w płynie maggi
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 sosy bolońskie Winiary
  • 1 słoiczek koncentratu np. Łowicz ( 200g )
  • 2 łyżeczki ziołowych ziarenek smaku
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Zbójnickie pulpety
Mięso umyć, zmielić razem z cebulą i czosnkiem. Dodać jajka, bułkę tartą, wodę i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i usmażyć na oliwie.

Paprykę, pieczarki i cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie, dodać czosnek, koncentrat i jeszcze chwilę podsmażyć. Wszystko zalać wodą, dodać natkę, pozostałe przyprawy i zagotować. W 1 szklance wody rozrobić sosy i dodać je do garnka. Gotować na małym ogniu około 5-10 minut. Wrzucić do sosu pulpety i ponownie zagotować. Podawać z makaronem lub ryżem.