Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 645]

Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Święta nie muszą być okresem wyrzeczeń i to ciasto udowadnia, że istnieją słodkości, które są także smaczne i zdrowe. Moja mama bierze insulinę, a takie ciasto sprawi jej wielką radość na święta!

Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT) Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)

Forma o wymiarach około 9 x 22 cm:

Polewa:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 3/4 łyżeczki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)

Daktyle:

Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)
Daktyle należy blendować z wodą, która nie wyparowała.

Daktyle, kawę oraz przyprawę korzenną umieścić w garnuszku i zalać wodą. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie wszystko zblendować na jednolitą masę.

Ciasto:

Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)
Masa powinna być dokładnie połączona i lekko rzadka.

Olej kokosowy utrzeć z cukrem kokosowym, a następnie zmiksować z jajkami oraz pastą daktylową. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia - po czym dokładnie połączyć z masą. Powstałe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)
Ciasto piec do tzw. "suchego patyczka".

Ciasto piec (w rozgrzanym piekarniku) 40-50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Polewa:

Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)
Czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej.

Czekoladę rozpuścić i wymieszać z olejem kokosowym, a następnie polać po przestudzonym cieście.

Tagi:

ciasta babki