Yachu

Yachu

Kucharz
[Przepisów: 8]

Zdrowe kotlety z białego ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowe i smaczne kotlety z ryżu, bogate w błonnik i bardzo sycące

Zdrowe kotlety z białego ryżu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zdrowe kotlety z białego ryżu

 

  • 1 szklanka ryżu białego
  • 150 gr sera żółtego twardego
  • 1 jajko
  • 1 pęczek koperku lub szczypiorku
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania oraz olej lub oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Zdrowe kotlety z białego ryżu
Gotujemy ryż 15-20 minut z kostką rosołową. Ryż może być lekko rozgotowany ponieważ lepiej będą się sklejać kotlety. Nie używać dzikiego lub brązowego ryżu ponieważ kotlety nie będą się chciały formować – ryż dziki lub brązowy ma inne właściwości. Po ugotowaniu ryżu odcedzamy go i studzimy. Następnie wrzucamy posiekany szczypiorek lub koperek, jajko, ser żółty, doprawiamy przeprawami i formujemy małe, płaskie kotlety, które smażymy obustronnie po obtoczeniu w bułce tartej na złoty kolor. Po usmażeniu osuszamy na papierowym ręczniku.
Zdrowe kotlety z białego ryżu
Ugotowany ryż, ser żółty, jajko, szczypiorek oraz przyprawy
Zdrowe kotlety z białego ryżu
Bułka tarta do panierowania uformowanych kotletów
Zdrowe kotlety z białego ryżu
Uformowane kotlety przez smażeniem na oliwie z ryżu
Zdrowe kotlety z białego ryżu
Usmażone kotlety ryżowe przed podaniem na stół