Zdrowotne właściwości cebuli

  • 1

Spożywana bardzo często, jest doskonałym lekarstwem na różne dolegliwości! Zaledwie kilka czynności pozwoli na przyrządzenie wyśmienitego cebulowego syropu. Czemu warto go pić? Sprawdź!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Zdrowotne właściwości cebuli
fot. Fotolia

Cebula spożywana jest od około pięciu tysięcy lat, a mimo to ciągle dowiadujemy się jak cenne są jej właściwości. W ciągu całego roku spożywamy ją raczej w dużych ilościach, głównie jako dodatek do potraw. Najlepsza w smaku jest ta hodowana we własnym ogródku, bez dodatku żadnej chemii; niestety nie każdy może pozwolić sobie na taką przyjemność.

Z cebuli sporządza się syropy wykrztuśne, przeciwkaszlowe ale wykorzystuje się ją również w terapii zapobiegającej zawałowi serca. Spożywanie surowej cebuli przez dłuższy czas obniża poziom złego cholesterolu, działa oczyszczająco na krew. Warto dodać, że po ugotowaniu nie traci ona zbyt wielu cennych składników.

Jednym ze sposobów kuracji jest picie soku z cebuli - działa wzmacniająco, oczyszczająco i odtruwająco, usuwając szkodliwe substancje przemiany materii z organizmu. Początkowo należy pić małe dawki, tak aby organizm zdążył przyzwyczaić się - najlepiej zacząć od jednej małej łyżeczki przed każdym posiłkiem. Stopniowo należy zwiększać dawki do jednej dużej łyżki przed każdym posiłkiem, ale w ciągu całego dnia nie
powinno być ich więcej niż pięć.

Taką kurację stosujemy od dziesięciu do dwudziestu dni, nie dłużej. Każdorazowo należy przyrządzać świeży sok - jedynie wtedy ma on najwięcej cennych właściwości. Jeśli ktoś musi go dosłodzić, polecam miód.

W okresie jesienno-zimowym sporządzam syrop wykrztuśny i przeciwkaszlowy z dwóch cebul i miodu. Kroję cebule na cienkie plastry, przekładam miodem spadziowym i odstawiam do następnego dnia. Piję trzy razy dziennie, po jednej łyżce.
W kuchni często stosuję cebulę, więc mogę poradzić aby przy krojeniu świeżej cebuli obraną główkę polać zimną bieżącą wodą - unikniemy tak uciążliwego dla wielu osób łzawienia.

Doskonałą przyprawą sosu pomidorowego jest podsmażona cebula z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Podpieczona cebula dodana do rosołu podnosi walory smakowe. Kiedy smażę cebule posypuję papryką mieloną i dzięki temu ma piękny kolor.