SUPERPRZEPIS

Zdrowy smalec z kaszy jaglanej

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Zdrowy smalec z kaszy jaglanej

Smalec z cebulką, jabłkiem i majerankiem to przepyszne smarowidło na pieczywo. Ten smalec można jeść łyżkami bez obaw o cholesterol, ponieważ jest mega zdrowy. Składa się z samych zdrowych składników.

Składniki:

Zdrowy smalec z kaszy jaglanej

 

Sposób przygotowania:

Zdrowy smalec z kaszy jaglanej

ETAP 1:

Zdrowy smalec z kaszy jaglanej
Kaszę gotować na małym ogniu, aż będzie miękka.

Ziarna kaszy wsypać na suchą patelnię i prażyć do momentu, aż zacznie wydzielać zapach. W trakcie prażenia należy potrząsać patelnią i uważać aby kasza się nie przypaliła. Ściągnąć z ognia i ostrożnie zalać wrzącą wodą. Wypłukać i odsączyć na sicie. 1 szklankę wody zagotować w garnuszku i przełożyć kaszę zaraz po sparzeniu. Gotować na minimalnym ogniu pod przykrywką około 15 min, aż będzie miękka. Ciepłą kaszę zmiksować blenderem.

ETAP 2:

Zdrowy smalec z kaszy jaglanej
Na rozgrzany olej kokosowy dodać pokrojoną cebulę i jabłko.

Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekaną cebule. Dodać rozgnieciony czosnek i smażyć, aż cebula się zeszkli.

ETAP 3:

Zdrowy smalec z kaszy jaglanej
Do zmiksowanej kaszy dodać usmażoną cebulę z jabłkiem.

Pod koniec smażenia cebulę i jabłko przyprawić majerankiem. Jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Dodać kaszy i wymieszać. Wtedy kawałki cebuli będą wyczuwalne, ale można wszystko jeszcze raz zmiksować uzyskując pastę. Na końcu doprawić solą i pieprzem. Podawać z ogórkiem kiszonym.

Smacznego :)