jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Zębatka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czekoladowe ciasto z dodatkiem waniliowej masy serowej oblane mleczną czekoladą;)

Zębatka

Składniki:

Zębatka

 

  • CIASTO
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

  • MASA
  • ½ kg twarogu tłustego, śmietankowego
  • 2 jaja
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy

 

  • POLEWA
  • 1 mleczna bądź dowolna czekolada
  • 4-5 łyżek słodkiej śmietanki 18%

 

 

Sposób przygotowania:

Zębatka
Ze składników na ciasto, jajka ubić z cukrem kryształem, a następnie dodać olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i połączyć, cały czas ucierając mikserem. Na koniec do masy delikatnie wmieszać kakao. Tak przygotowaną połowę ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną średniej formy do pieczenia. Ze składników na masę, żółtka oddzielić od białek. Następnie miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku. Kolejno do ubitej masy dodać twaróg i miksować, aż nabierze gładkości. Potem dodać budyń i zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie do masy. Tak przygotowaną masę serową rozprowadzić równomiernie po cieście czekoladowym, znajdującym się w formie. Resztę ciasta czekoladowego wykładać małymi kleksami na masę serową. Ciasto piec około 50-60 minut, w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia, a kiedy ostygnie oblać polewą wykonaną z rozpuszczonej na małym ogniu czekolady ze śmietanką.