evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Żebera z sosem grzybowym z szybkowara

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Żeberka z sosem grzybowym smakują wyśmienicie. Podałam z ziemniakami i sałatą ze śmietaną. Polecam .

Żebera z sosem grzybowym z szybkowara

Składniki:

Żebera z sosem grzybowym z szybkowara

 

  • 800g żeberek wieprzowych
  • 2 garście suszonych grzybów leśnych
  • 200ml bulionu grzybowego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki (u mnie tortowa)
  • Przyprawy wg.uznania
  • papryka czerwona w proszku,czosnek granulowany,sól morska pieprz świezo mielone

Sposób przygotowania:

Żebera z sosem grzybowym z szybkowara
Grzyby troszke pokruszyć zalać wodą i ugotować do miękkości odcedzić ale zostawić 1 szklankę wywaru (200ml) Mięso umyć i pokroić na porcje.Opruszyć solą,pieprzem i papryka słodką. Przesmażyć na mocno rozgrzanym oleju z drobno posiekaną cebulą na patelni z obu stron. Gotowe przełożyć do szybkowara,dodać wywar z gotowanych grzybów i bulion. Zamknąć szybkowar ustawić na duży ogień (duże ciśnienie).Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszyć ogień minimalnie i "szybkowarowarować" 20 minut Następnie dejmujemy szybkowar z ognia,odparowujemy i jak już puści blokada otwieramy.Przekładamy z powrotem na gaz (bez pokrywki) jak sie zagotuje wywar zaciagamy sos mąką wymieszaną z wodą,chwilke gotujemy mieszając około 1 minuty i gotowe. W razie czego możemy sobie jeszcze doprawić solą i pieprzem.... Podajemy z ulubionymi dodatkami Smacznego . . . .