pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 81]

Żeberka

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

pieczone żeberka w kapuście

Żeberka

Składniki:

Żeberka

 

  • 1kg żeberek
  • 1kg kapusty kiszonej
  • 1marchewka
  • 1cebula
  • ostra papryka,tymianek,imbir,przyprawa do wieprzowiny,maggi,sól
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz,cukier
  • 1/4 szkl.wody

Sposób przygotowania:

Żeberka
Przyprawy mieszamy z musztardą,miodem,oliwą i smarujemy umyte,po porcjowane żeberka(można użyć gotowej marynaty) i wkładamy do lodówki na minimum 1godz.Do kapusty dodajemy startą marchewkę,cebulę pokrojoną w kostkę i doprawiamy do smaku cukrem,pieprzem,oliwą.Do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę,później równomiernie rozkładamy przyprawioną kiszoną kapustę,a na kapustę układamy żeberka.Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30min w 200 stopniach,a później 160 stopni do miękkości żeberek .W razie potrzeby można podlać wodą.