tweety

tweety

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Zeberka 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto Zebra. idealne ciasto do herbaty czy kawy, jest puszyste i miękkie! ma idealną wilgotność, polecam!

Zeberka 2

Składniki:

Zeberka 2

 

  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szk. cukru
  • 2 i 1/2 szk. mąki
  • 1 szk. oleju
  • 1 szk. zimnej przygotowanej wody (lub gazowanej)
  • cukier waniliowy
  • zapach do pieczenia
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Zeberka 2
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, olej, wodę, zapach i proszek do pieczenia. Ciasto mieszamy do jednolitej konsystencji. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki a do drugiej 3 łyżki kakao. Ciasto leję szlaczkami na przemian. Dla ciekawszego wyglądu, mieszam widelcem lub łyżką, żeby powstały zygzaki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50 min. w temp. około 180°C. Można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka