Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Żeberka duszone w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

To danie ma już kilkadziesiąt lat, przepis dostałam od przyszłej teściowej. Smak tak przygotowanych żeberek jest niezapomniany, zawsze zjadam podwójną porcję.

Żeberka duszone w kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka duszone w kapuście

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 1 kapusta biała,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • smalec do smażenia,
  • majeranek,
  • 3 szklanki wody,
  • 2-3 łyżki mąki,

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone w kapuście
Żeberka kroimy na paski. Oprószamy je solą i pieprzem. Rozgrzewamy smalec i obsmażamy żeberka na złoto z obu stron. Żeberka wykładamy do miski, w której znajduje się majeranek i dokładnie je obtaczamy. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i drobno ją szatkujemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kapustę i żeberka tak, aby żeberka były zakryte kapustą. Wlewamy też kilka łyżek tłuszczu powstałego ze smażenia żeberek. Dusimy całość bez przykrycia około 2 godzin co jakiś czas mieszając (do miękkości mięsa, żeberka powinny łatwo odchodzić od kości). W międzyczasie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podajemy gorące np.z ziemniakami lub pieczywem. Życzę smacznego :) Uwaga: 1) Gdyby woda za szybko wyparowała to dodajemy jej jeszcze. 2) Danie można zagęścić mąką zrumienioną na suchej patelni i zmieszaną z odrobiną wody. 3) Do kapusty można dodać także 2-3 winne jabłka. Należy je dodać pokrojone na ćwiartki około 15-20 minut przed końcem duszenia.
Żeberka duszone w kapuście
Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i drobno ją szatkujemy.
Żeberka duszone w kapuście
Rozgrzewamy smalec i obsmażamy żeberka na złoto z obu stron.
Żeberka duszone w kapuście
Żeberka wykładamy do miski, w której znajduje się majeranek i dokładnie je obtaczamy.
Żeberka duszone w kapuście
Dusimy całość bez przykrycia około 2 godzin co jakiś czas mieszając (do miękkości mięsa,