Strona główna Żeberka duszone w pachnącym sosie

Żeberka duszone w pachnącym sosie

Żeberka « poprzedni | następny »
Pyza

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1
Żeberka duszone w pachnącym sosie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 12

Jeśli uda nam się dostać chude żeberka, możemy je udusić z dodatkiem aromatycznych przypraw. Mięciutkie mięso w pachnącym sosie jest pyszne!


trudność: łatwe
czas:

Żeberka duszone w pachnącym sosie - SKŁADNIKI:

  • ok. 1-1,5 kg chudych, wieprzowych żeberek
  • 3-4 dość duże cebule
  • 3-4 ząbki świeżego czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka suszonego, granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego
  • 1 duża łyżka mielonej, słodkiej papryki
  • 1 czubata łyżka majaranku suszonego, otartego
  • 2 duże liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 duża łyżka proszku grzybowego (zmielonych grzybów suszonych)
  • 1-2 łyżki mąki

Żeberka duszone w pachnącym sosie - PRZYGOTOWANIE:

Żeberka opłukać, osuszyć, podzielić na porcje szer. ok. 5-8cm (tak na 2-3 kostki). Natrzeć solą, mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką i majerankiem. Odstawić, pod przykryciem, w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę. Cebulę obrać, pokroić w grube półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć partiami wszystkie kawałki żeberek na rumiano, przełożyć do rondla. Na tę samą patelnię wlać pozostały olej, zrumienić na nim cebulę, na koniec podlać ją 1-1,5 szklanki wody i dusić chwilę aż z dna patelni odejdzie wszystko co przywarło w trakcie smażenia a następnie przelać całość na żeberka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić na malutkim ogniu, pod przykryciem, ok.1-1,5 godziny. Kiedy mięso będzie już miękkie do sosu dodać proszek grzybowy i przeciśnięty przez praskę świeży czosnek. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do sosu, dusić jeszcze ok.10 min. Podawać najlepiej z kaszą i dodatkiem surówki.
Staram się udusić żeberka na kilka godzin przed podaniem i kiedy sos trochę przestygnie zbieram, za pomocą łyżki, ew. nadmiar tłuszczu z jego powierzchni. Do natarcia mięsa używam granulowanego czosnku bo świeży w czasie obsmażania mięsa przypala się i gorzknieje.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Żeberka duszone w pachnącym sosie (strona 1 z 2)  
A.B.

A.B.

2009-08-09 20:41
rany,normalnie smakowitości,kocham żeberka w każdej postaci,dla mnie REWELACJA,5
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka

2009-08-09 21:02
Tak podane dania moglabym spozywac juz zawsze, na zawsze z usmiechem na ustach..
Skomentuj
Oceń:
0
ulcia21

ulcia21

2009-08-09 22:09
Wygladaja na zdjeciu bardzo apetycznie,az slinka cieknie.I takie napewno sa
Skomentuj
Oceń:
0
misia13

misia13

2009-08-09 22:49
super;-) aż zgłodniałam....
Skomentuj
Oceń:
0
pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl

2009-08-09 22:56
Pyza ale narobiłaś mi smaku!!!pyszności,teraz tylko zostało mi kupić i je zrobić!:))
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga

2009-08-09 23:28
Zeberka bardzo lubie,ale nigdy nie robilam w sosie,ja zawsze dusze z warzywami,wiec nastepnym razem moze beda w sosie?:)
Skomentuj
Oceń:
0
mania

mania

2009-08-10 02:22
Mmm... zeberka ... rozmarzylam sie:) nie dosc, ze pieknie podane to z pewnoscia pyszne.
Skomentuj
Oceń:
0
jzol.

jzol.

2009-08-10 10:48
Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! we wszystkich postaciach !!!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2009-08-11 07:11
Jestem już głodna a tu godzina tak wczesna.Ciężko na pusty żołądek oglądać takie smakowite dania.
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210

2009-08-22 07:10
Oj smakowicie wyglądają te Twoje żeberka Pyzo,nic tylko je zjeść! Super,5 !
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Żeberka
Pomidorowe żeberka z fasolą Żeberka dobowe soczyste Żeberka w sosie cynamonowym
Pieczone żeberka Grochówka z żeberkami Fasolka po bretońsku z pomidorami
Żeberka z rękawa z coca-colą i musztardą Żeberka po chłopsku Żeberka na słodko-kwaśno
Żeberka w kawie Żeberka na kapuście Żeberka w sosie z coli

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane