Strona główna Żeberka duszone w pachnącym sosie

Żeberka duszone w pachnącym sosie

Żeberka « poprzedni | następny »
Pyza offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1
Żeberka duszone w pachnącym sosie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 12

Jeśli uda nam się dostać chude żeberka, możemy je udusić z dodatkiem aromatycznych przypraw. Mięciutkie mięso w pachnącym sosie jest pyszne!


trudność: łatwe
czas:

Żeberka duszone w pachnącym sosie - SKŁADNIKI:

  • ok. 1-1,5 kg chudych, wieprzowych żeberek
  • 3-4 dość duże cebule
  • 3-4 ząbki świeżego czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka suszonego, granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego
  • 1 duża łyżka mielonej, słodkiej papryki
  • 1 czubata łyżka majaranku suszonego, otartego
  • 2 duże liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 duża łyżka proszku grzybowego (zmielonych grzybów suszonych)
  • 1-2 łyżki mąki

Żeberka duszone w pachnącym sosie - PRZYGOTOWANIE:

Żeberka opłukać, osuszyć, podzielić na porcje szer. ok. 5-8cm (tak na 2-3 kostki). Natrzeć solą, mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką i majerankiem. Odstawić, pod przykryciem, w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę. Cebulę obrać, pokroić w grube półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć partiami wszystkie kawałki żeberek na rumiano, przełożyć do rondla. Na tę samą patelnię wlać pozostały olej, zrumienić na nim cebulę, na koniec podlać ją 1-1,5 szklanki wody i dusić chwilę aż z dna patelni odejdzie wszystko co przywarło w trakcie smażenia a następnie przelać całość na żeberka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić na malutkim ogniu, pod przykryciem, ok.1-1,5 godziny. Kiedy mięso będzie już miękkie do sosu dodać proszek grzybowy i przeciśnięty przez praskę świeży czosnek. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do sosu, dusić jeszcze ok.10 min. Podawać najlepiej z kaszą i dodatkiem surówki.
Staram się udusić żeberka na kilka godzin przed podaniem i kiedy sos trochę przestygnie zbieram, za pomocą łyżki, ew. nadmiar tłuszczu z jego powierzchni. Do natarcia mięsa używam granulowanego czosnku bo świeży w czasie obsmażania mięsa przypala się i gorzknieje.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Żeberka duszone w pachnącym sosie (strona 1 z 2)  
A.B.

A.B.
offline

2009-08-09 20:41
rany,normalnie smakowitości,kocham żeberka w każdej postaci,dla mnie REWELACJA,5
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-08-09 21:02
Tak podane dania moglabym spozywac juz zawsze, na zawsze z usmiechem na ustach..
Skomentuj
Oceń:
0
ulcia21

ulcia21
offline

2009-08-09 22:09
Wygladaja na zdjeciu bardzo apetycznie,az slinka cieknie.I takie napewno sa
Skomentuj
Oceń:
0
misia13

misia13
offline

2009-08-09 22:49
super;-) aż zgłodniałam....
Skomentuj
Oceń:
0
pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl
offline

2009-08-09 22:56
Pyza ale narobiłaś mi smaku!!!pyszności,teraz tylko zostało mi kupić i je zrobić!:))
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga
offline

2009-08-09 23:28
Zeberka bardzo lubie,ale nigdy nie robilam w sosie,ja zawsze dusze z warzywami,wiec nastepnym razem moze beda w sosie?:)
Skomentuj
Oceń:
0
mania

mania
offline

2009-08-10 02:22
Mmm... zeberka ... rozmarzylam sie:) nie dosc, ze pieknie podane to z pewnoscia pyszne.
Skomentuj
Oceń:
0
jzol.

jzol.
offline

2009-08-10 10:48
Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! we wszystkich postaciach !!!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-08-11 07:11
Jestem już głodna a tu godzina tak wczesna.Ciężko na pusty żołądek oglądać takie smakowite dania.
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2009-08-22 07:10
Oj smakowicie wyglądają te Twoje żeberka Pyzo,nic tylko je zjeść! Super,5 !
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Żeberka
Ananasowe żeberka na pikantnie Żeberka pieczone Żeberka w jarmużu
Żeberka duszone w kapuście Mięsne żeberka pieczone w piekarniku Soczyste żeberka w keczupie
Grillowane żeberka z miodem Grillowane żeberka Żeberka w sosie szałwiowo-rozmarynowym
Żeberka na słodko Klasyczne gotowane żeberka Żeberka z nutą miodu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane