Strona główna Żeberka duszone w pachnącym sosie

Żeberka duszone w pachnącym sosie

Żeberka « poprzedni | następny »
Pyza - Przepis na: Żeberka duszone w pachnącym sosie offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Żeberka duszone w pachnącym sosie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 12

Jeśli uda nam się dostać chude żeberka, możemy je udusić z dodatkiem aromatycznych przypraw. Mięciutkie mięso w pachnącym sosie jest pyszne!


trudność: łatwe
czas:

Żeberka duszone w pachnącym sosie - SKŁADNIKI:

  • ok. 1-1,5 kg chudych, wieprzowych żeberek
  • 3-4 dość duże cebule
  • 3-4 ząbki świeżego czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka suszonego, granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego
  • 1 duża łyżka mielonej, słodkiej papryki
  • 1 czubata łyżka majaranku suszonego, otartego
  • 2 duże liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 duża łyżka proszku grzybowego (zmielonych grzybów suszonych)
  • 1-2 łyżki mąki

Żeberka duszone w pachnącym sosie - PRZYGOTOWANIE:

Żeberka opłukać, osuszyć, podzielić na porcje szer. ok. 5-8cm (tak na 2-3 kostki). Natrzeć solą, mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką i majerankiem. Odstawić, pod przykryciem, w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę. Cebulę obrać, pokroić w grube półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć partiami wszystkie kawałki żeberek na rumiano, przełożyć do rondla. Na tę samą patelnię wlać pozostały olej, zrumienić na nim cebulę, na koniec podlać ją 1-1,5 szklanki wody i dusić chwilę aż z dna patelni odejdzie wszystko co przywarło w trakcie smażenia a następnie przelać całość na żeberka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić na malutkim ogniu, pod przykryciem, ok.1-1,5 godziny. Kiedy mięso będzie już miękkie do sosu dodać proszek grzybowy i przeciśnięty przez praskę świeży czosnek. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do sosu, dusić jeszcze ok.10 min. Podawać najlepiej z kaszą i dodatkiem surówki.
Staram się udusić żeberka na kilka godzin przed podaniem i kiedy sos trochę przestygnie zbieram, za pomocą łyżki, ew. nadmiar tłuszczu z jego powierzchni. Do natarcia mięsa używam granulowanego czosnku bo świeży w czasie obsmażania mięsa przypala się i gorzknieje.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Żeberka duszone w pachnącym sosie (strona 1 z 2)  
A.B.

A.B.
offline

2009-08-09 20:41
rany,normalnie smakowitości,kocham żeberka w każdej postaci,dla mnie REWELACJA,5
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-08-09 21:02
Tak podane dania moglabym spozywac juz zawsze, na zawsze z usmiechem na ustach..
Skomentuj
Oceń:
0
ulcia21

ulcia21
offline

2009-08-09 22:09
Wygladaja na zdjeciu bardzo apetycznie,az slinka cieknie.I takie napewno sa
Skomentuj
Oceń:
0
misia13

misia13
offline

2009-08-09 22:49
super;-) aż zgłodniałam....
Skomentuj
Oceń:
0
pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl
offline

2009-08-09 22:56
Pyza ale narobiłaś mi smaku!!!pyszności,teraz tylko zostało mi kupić i je zrobić!:))
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga
offline

2009-08-09 23:28
Zeberka bardzo lubie,ale nigdy nie robilam w sosie,ja zawsze dusze z warzywami,wiec nastepnym razem moze beda w sosie?:)
Skomentuj
Oceń:
0
mania

mania
offline

2009-08-10 02:22
Mmm... zeberka ... rozmarzylam sie:) nie dosc, ze pieknie podane to z pewnoscia pyszne.
Skomentuj
Oceń:
0
jzol.

jzol.
offline

2009-08-10 10:48
Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! we wszystkich postaciach !!!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-08-11 07:11
Jestem już głodna a tu godzina tak wczesna.Ciężko na pusty żołądek oglądać takie smakowite dania.
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2009-08-22 07:10
Oj smakowicie wyglądają te Twoje żeberka Pyzo,nic tylko je zjeść! Super,5 !
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Żeberka
Żeberka duszone w kapuście Mięsne żeberka pieczone w piekarniku Soczyste żeberka w keczupie
Grillowane żeberka z miodem Grillowane żeberka Żeberka w sosie szałwiowo-rozmarynowym
Żeberka na słodko Klasyczne gotowane żeberka Żeberka z nutą miodu
Soczyste żeberka Żeberka z piekarnika Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane