Strona główna Żeberka duszone w pachnącym sosie

Żeberka duszone w pachnącym sosie

Żeberka « poprzedni | następny »
Pyza - autor przepisu Żeberka duszone w pachnącym sosie offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Żeberka duszone w pachnącym sosie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 12

Jeśli uda nam się dostać chude żeberka, możemy je udusić z dodatkiem aromatycznych przypraw. Mięciutkie mięso w pachnącym sosie jest pyszne!


trudność: łatwe
czas:

Żeberka duszone w pachnącym sosie - SKŁADNIKI:

  • ok. 1-1,5 kg chudych, wieprzowych żeberek
  • 3-4 dość duże cebule
  • 3-4 ząbki świeżego czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka suszonego, granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego
  • 1 duża łyżka mielonej, słodkiej papryki
  • 1 czubata łyżka majaranku suszonego, otartego
  • 2 duże liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 duża łyżka proszku grzybowego (zmielonych grzybów suszonych)
  • 1-2 łyżki mąki

Żeberka duszone w pachnącym sosie - PRZYGOTOWANIE:

Żeberka opłukać, osuszyć, podzielić na porcje szer. ok. 5-8cm (tak na 2-3 kostki). Natrzeć solą, mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką i majerankiem. Odstawić, pod przykryciem, w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę. Cebulę obrać, pokroić w grube półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć partiami wszystkie kawałki żeberek na rumiano, przełożyć do rondla. Na tę samą patelnię wlać pozostały olej, zrumienić na nim cebulę, na koniec podlać ją 1-1,5 szklanki wody i dusić chwilę aż z dna patelni odejdzie wszystko co przywarło w trakcie smażenia a następnie przelać całość na żeberka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić na malutkim ogniu, pod przykryciem, ok.1-1,5 godziny. Kiedy mięso będzie już miękkie do sosu dodać proszek grzybowy i przeciśnięty przez praskę świeży czosnek. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do sosu, dusić jeszcze ok.10 min. Podawać najlepiej z kaszą i dodatkiem surówki.
Staram się udusić żeberka na kilka godzin przed podaniem i kiedy sos trochę przestygnie zbieram, za pomocą łyżki, ew. nadmiar tłuszczu z jego powierzchni. Do natarcia mięsa używam granulowanego czosnku bo świeży w czasie obsmażania mięsa przypala się i gorzknieje.



Komentarze do Żeberka duszone w pachnącym sosie (strona 1 z 2)  
A.B.

A.B.
offline

2009-08-09 20:41
rany,normalnie smakowitości,kocham żeberka w każdej postaci,dla mnie REWELACJA,5
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-08-09 21:02
Tak podane dania moglabym spozywac juz zawsze, na zawsze z usmiechem na ustach..
Skomentuj
Oceń:
0
ulcia21

ulcia21
offline

2009-08-09 22:09
Wygladaja na zdjeciu bardzo apetycznie,az slinka cieknie.I takie napewno sa
Skomentuj
Oceń:
0
misia13

misia13
offline

2009-08-09 22:49
super;-) aż zgłodniałam....
Skomentuj
Oceń:
0
pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl
offline

2009-08-09 22:56
Pyza ale narobiłaś mi smaku!!!pyszności,teraz tylko zostało mi kupić i je zrobić!:))
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga
offline

2009-08-09 23:28
Zeberka bardzo lubie,ale nigdy nie robilam w sosie,ja zawsze dusze z warzywami,wiec nastepnym razem moze beda w sosie?:)
Skomentuj
Oceń:
0
mania

mania
offline

2009-08-10 02:22
Mmm... zeberka ... rozmarzylam sie:) nie dosc, ze pieknie podane to z pewnoscia pyszne.
Skomentuj
Oceń:
0
jzol.

jzol.
offline

2009-08-10 10:48
Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! Pyszności !!! we wszystkich postaciach !!!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-08-11 07:11
Jestem już głodna a tu godzina tak wczesna.Ciężko na pusty żołądek oglądać takie smakowite dania.
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2009-08-22 07:10
Oj smakowicie wyglądają te Twoje żeberka Pyzo,nic tylko je zjeść! Super,5 !
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Żeberka
Tajskie żeberka z grilla Żebera z sosem grzybowym z szybkowara Żeberka pieczone z warzywami
Soczyste żeberka w coli Żeberka w sosie własnym Żeberka z ziemniakami i cukinią
Wieprzowina w jarzynce ( wszystko po krupniku) Żeberka po amerykańsku Żeberka zapiekane z dodatkiem coli i musztardy
Żeberka duszone w ziołach Żeberka w marynacie teriyaki Marynowane żeberka zapiekane z cebulką
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane