Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Żeberka duszone w pomidorach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Za oknem już nie jesień, ale wręcz zima, leje, 10 stopni... naszła mnie ochota no coś kalorycznego.

Żeberka duszone w pomidorach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żeberka duszone w pomidorach

 

  • pasek żeberek (mięsnych)
  • ok. 60 dag mięsistych pomidorów
  • 2 - 3 gałązki selera naciowego
  • duża szalotka
  • łyżka tłuszczu (może być smalec)
  • Marynata:
  • łyżka musztardy
  • łyżka majeranku
  • pół łyżeczki cząbru
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • pół szklanki piwa

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone w pomidorach
A co, jak szaleć to szaleć - podwójne żeberka. Ale żeby nie było tak bardzo "nie trendy", to duszone w pomidorach :-) Posiekaj czosnek i utrzyj go z solą, dodaj pozostałe składniki marynaty i dobrze wymieszaj. Wmasuj marynatę w mięso pokrojone na porcje i odstaw na minimum godzinę. Dobrze jest od czasu do czasu mięso przewrócić w marynacie. Rozgrzej w dużym rondlu trochę tłuszczu i obsmaż dobrze oczyszczone z marynaty żeberka z każdej strony. Moje były nieco tłustawe, więc pozwoliłem im piec się trochę dłużej, żeby tłuszcz się częściowo wytopił. Podlej żeberka niewielką ilością wody, przykryj i duś na małym ogniu ok. godziny, aż mięso będzie prawie miękkie. Zdejmij pokrywkę i odparuj sos. Obierz pomidory ze skóry, szalotkę i seler posiekaj drobno. Wrzuć wszystkie warzywa do rondla i duś jeszcze ok. pół godziny pod przykryciem - aż pomidory się rozpadną. Zdejmij znowu pokrywkę i duś do zgęstnienia sosu. Podawaj z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
Żeberka duszone w pomidorach
Wmasuj dokładnie marynatę w mięso, przed pieczeniem oczyść.
Żeberka duszone w pomidorach
Dodaj pomidory i warzywa. Duś, aż sos będzie gęsty