migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Żeberka duszone w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Żeberka duszone w sosie własnym to bardzo prosty obiadek, który bardzo lubię. Gotowe żeberka można podać z różnymi dodatkami, pasują do nich i kluski i ziemniaki i kasze. Co prawda wymagają dłuższego duszenia ale są równie pyszne jak karkówka.

Żeberka duszone w sosie własnym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żeberka duszone w sosie własnym

 

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone w sosie własnym
Żeberka podzielić na małe kawałki. Obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Następnie zalać gorącą wodą tak aby dobrze przykryła żeberka.

Dodać listki i ziele angielskie, sól do smaku. Przykryć i dusić na średnim ogniu aż zeberka będa miękkie. Jeśli podczas duszenia płyny za bardzo odparują dolać jeszcze wody.

Gdy żeberka będa miękkie powstały sos zagęścić mąką wymieszaną w odrobinie wody. Aby było łatwiej można żeberka wyjąć.

Gotowe żeberka podałam z buraczkami i kluseczkami ziemniaczano-marchewkowymi.


Żeberka duszone w sosie własnym
Żeberka podzielić na małe kawałki. Obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
Żeberka duszone w sosie własnym
Następnie zalać gorącą wodą tak aby dobrze przykryła żeberka. Dodać listki i ziele angielskie, sól do smaku.