lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Żeberka duszone w winie czerwonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aromatyczne mięsko wyszło :)

Żeberka duszone w winie czerwonym

Składniki:

Żeberka duszone w winie czerwonym

 

  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 1 pora część biała ( 100 gram )
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • tymianek szczypta
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pieprz i sól do smaku
  • woda 2 szklanki

 

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone w winie czerwonym
W dużej misce wymieszać wino z porą, czosnkiem, tymiankiem, liściem laurowym, solą i pieprzem. Dodać żeberka i dobrze wymieszać, aby pokryły się marynatą. Wstawić do lodówki na całą noc. Żeberka wyjąć z marynaty, przełożyć na patelnię i zrumienić na oliwie na dużym ogniu, smażąc przez kilka minut. Dodać marynatę przecedzoną w której leżały żeberka . Dodać ocet. Zalać wodą i dusić do miękkości . Podawać z ziemniaczkami i z czerwonym wytrawnym winem .