jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Żeberka duszone w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, soczyste żeberka upiekłam wzorując się na przepisie p. Magdy Gessler z książki "Kuchenne rewolucje".

Żeberka duszone w ziołach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka duszone w ziołach

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone w ziołach
Do miseczki wkładamy pastę pomidorową , posiekane drobno ząbki czosnku, paprykę słodka i ostrą. Dodajemy wino i majeranek - mieszamy. Umyte i osuszone mięso nacieramy solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Do woreczka spożywczego wlewamy marynatę, wkładamy żeberko i zawiązujemy. Odstawiamy na noc do lodówki. Przekładamy mięso razem z marynatą do półmiska żaroodpornego z pokrywka lub rękawa do pieczenia. Pieczemy żeberko do miękkości około 1,5 godziny w temp.160 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na talerz. Dekorujemy mięso gałązkami zieleniny, podajemy z kasza i buraczkami na zimno jak radzi p. Magda.
Żeberka duszone w ziołach
Etap 1Do miseczki wkładamy pastę pomidorową , posiekane drobno ząbki czosnku, paprykę słodka i ostrą.
Żeberka duszone w ziołach
Dodajemy do miseczki z pastą wino i majeranek - mieszamy.
Żeberka duszone w ziołach
Przekładamy mięso razem z marynatą do półmiska żaroodpornego z pokrywka lub rękawa do pieczenia.
Żeberka duszone w ziołach
Wyjmujemy mięso na talerz, by odpoczęło 5 minut.Gdy przy wyjmowaniu żeberka kości same wypadają z mięsa , wtedy wiadomo że jest dobrze upieczone.