dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Żeberka duszone z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Duszone żeberka najlepiej smakują z kaszą i ogórkiem kiszonym lub buraczkami

Żeberka duszone z cebulą

Składniki:

Żeberka duszone z cebulą

 

  • 80 dag żeberek
  • 2 duże cebule
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone z cebulą
Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki. Każdą porcję oprószyć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozgrzać olej, obsmażyć żeberka z obu stron na złoty kolor, zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną na plasterki cebulę. Gdy się lekko zrumieni, wlać 1/3 szklanki wody, dodać tymianek i dusić około 50-60 minut, często podlewając małą ilością wody. Kiedy mięso zmięknie, dodać sos sojowy. Potrawę zagęścić mąką wymieszaną z 1/4 szklanki wody i gotowe.