luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Żeberka duszone z risotto

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne danie z jednego garnka

Żeberka duszone z risotto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żeberka duszone z risotto

 

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone z risotto
Żeberka podzielić na porcje, obsmażyć z obu stron na tłuszczu, podlać ok pół szkl wody, przykryć pokrywką i poddusić ok 20 min do odparowania wody. W naczyniu do duszenia przysmażyć pokrojoną cebulę, dodać ryż, podlać bulionem, i pogotować ok 10 min. Dodać fasolkę i seler, wymieszać. Na wierzch położyć żeberka, dodać przyprawy i pokrojoną w słupki marchewkę, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok 20 min. od czasu do czasu sprawdzać by się nie przypaliło.
Pieczarki wypłukać, osączyć i wrzucić na kilka minut na patelnię, przyrumienić na tłuszczu, posypać solą i pieprzem, podać do risotta i żeberek.
Żeberka duszone z risotto
Etap 1