Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Żeberka na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Żeberka na słodko z nutą pikantności przygotowane w stylu azjatyckim są ciekawą alternatywą do przygotowywanych tradycyjne żeberek.

Żeberka na słodko

Składniki:

Żeberka na słodko

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • najlepiej brązowego – jeśli nie mamy to łączymy w proporcji 1:1 miód z białym cukrem)
  • ½ szklanki wody
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon

 

Sposób przygotowania:

Żeberka na słodko
Żeberka dzielimy na części. W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej pokrojone żeberka, gotujemy je około 30 minut. Ugotowane żeberka wyjmujemy z wody i studzimy. Przygotowujemy sos: Do rondla wlewamy wodę i sos sojowy, dodajemy cukier , gotujemy aż cukier się rozpuści. Wyciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i posiekaną papryczkę chilli dodajemy do powstałego syropu, gotujemy 2 minuty aż smaki się połączą. Przestudzone żeberka dodajemy do sosu i gotujemy całość około 20 minut, aż żeberka zmiękną i pokryją się gęstym, słodkim z delikatną nutką pikantności sosem. Podajemy gorące.