malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Żeberka na słodko-kwaśno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo lubię potrawy aromatyczne, dlatego nie żałuję przypraw, szczególnie do mięs, są miękkie i soczyste.

Żeberka na słodko-kwaśno

Składniki:

Żeberka na słodko-kwaśno

 

  • 1 kg żeberek,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka tymianku,
  • łyżka kolendry,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • pęczek pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka keczupu

Sposób przygotowania:

Żeberka na słodko-kwaśno
Żeberka nacieramy solą, w tym czasie mieszamy majeranek, tymianek, kolendrę, przeciśnięty czosnek, rozgniatamy przyprawy, nacieramy żeberka, obsmażamy je na złoto. układamy w naczyniu żaroodpornym, ocet mieszamy z miodem, bulionem, keczupem. Na żeberkach układamy pokrojoną paprykę, zalewamy bulionem na tym układamy natkę pietruszki, pieczemy pod przykryciem, około 50 min. podajemy gorące z ziemniakami