justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Żeberka na słodko z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie na obiad. Doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Żeberka na słodko z miodem

Składniki:

Żeberka na słodko z miodem

 

  • Żeberka 1 kg
  • Miód płynny 2-3 łyżki
  • Musztarda 2 łyżki
  • Sos sojowy 1 łyż.
  • Majeranek 1 łyż.
  • Sól 1 łyż.

Sposób przygotowania:

Żeberka na słodko z miodem
Żeberka należy dokładnie umyć i osuszyć. Dzielimy je na porcje po dwie kostki każdy kawałek. Miód, musztardę, sos sojowy i przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy, aż powstanie nam jednolita konsystencja.

Marynatą smarujemy mięso z każdej strony. Zostawiamy jej nieco, aby posmarować mięso w czasie pieczenia. Marynujemy dwie godziny w lodówce.

Żeberka układamy na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia. Masła tak około jednej łyżeczki.

Pieczemy około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. W połowie pieczenia smarujemy je marynatą. Pięć minut przed końcem ustawiamy na 200 stopni.