pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Żeberka paprykowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

żeberka robione na szybkiej marynacie

Żeberka paprykowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żeberka paprykowe

 

  • 1 kg żeberka wieprzowe,
  • 3 łyżeczki papryka słodka mielona,
  • 0,5 łyżeczki papryka ostra,
  • 1,5 łyżki keczup pikantny,
  • 0,5 łyżki musztarda sarepska,
  • 3 łyżki olej roślinny,
  • sól ziołowa,

 

Sposób przygotowania:

Żeberka paprykowe
Żeberka nacieramy dokładnie solą ziołową. Resztę składników mieszamy na jednolitą masę i smarujemy nimi żeberka. Odstawiamy na 1h w chłodne miejsce. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy 10 min. Wyjmujemy przekładamy na drugą stronę i zmniejszamy temp. do 180°C. Pieczemy ok 20-30 min. Mięso musi odchodzić od żeberek, wtedy będą gotowe. W trakcie pieczenia można dodać wcześniej lekko ugotowane ćwiartki ziemniaków i zapiekać wspólnie z żeberkami. Mamy gotowy obiad.
Żeberka paprykowe
Żeberka paprykowe w marynacie