elapolo

elapolo

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Żeberka pieczone w sosie malinowo ketchupowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie zbyt przepadałam za połączeniami słodko wytrawnymi, jednak po spróbowaniu tego dania moje kubki smakowe były zadowolone ;-)

Żeberka pieczone w sosie malinowo ketchupowym

Składniki:

Żeberka pieczone w sosie malinowo ketchupowym

 

 

  • 5 cebul

 

  • 3 łyżki dżemu malinowego

 

  • pół szkl. ketchupu ( u mnie łagodny)

 

  • 2 łyżki sosu sojowego

 

  • 2 łyżki sosu worcester

 

  • sól, pieprz, przyprawa do gyrosa

Sposób przygotowania:

Żeberka pieczone w sosie malinowo ketchupowym
Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Żeberka umyć, pousuwać niepotrzebne błony, podzielić na mniejsze kawałki (ok. 2-3 kostki) a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą , pieprzem i przyprawą do gyrosa. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Dno naczynia wyłożyć (2/3 z całości) cebulą, na cebuli poukładać żeberka. Do kubka wkładamy ketchup, dżem, sos worcester a także sos sojowy. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiego sosu.

Powstałą mieszanką smarujemy żeberka a na nie wykładamy pozostałą cebulę.

Naczynie przykrywamy ( jeśli nie mamy pokrywy, robimy to folią aluminiową) i pieczemy w 180C ok. godz.