marchewka1412

marchewka1412

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 250]

Żeberka pieczone w żaroodpornym naczyniu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zawsze są miękkie i nie przypala się

Żeberka pieczone w żaroodpornym naczyniu

Składniki:

Żeberka pieczone w żaroodpornym naczyniu

 

  • 1 kg żeberek tzw. paski
  • 2 cebule
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • mielona papryka
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Żeberka pieczone w żaroodpornym naczyniu
Żeberka pociąć na kawałki . Natrzeć przyprawami ( zmieszane olej, powidła, 1 łyżeczka papryki, pół łyżeczki pieprzu , sos sojowy ) .Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać pokrojoną drobno cebulą .Podlać wodą .Zamknąć szczelnie . Wstawić do zimnego piekarnika .Piec w temperaturze 220 * C przez 1 godzinę . Sprawdzić czy żeberka są miękkie , jak trzeba to piec jeszcze chwilę . Wyjąć i doprawić sos do smaku.