grzymalka

grzymalka

Kucharz
[Przepisów: 14]

Żeberka po hawajsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Palce lizać, a najlepszy jest powstały sos z z marchewką i ananasem.

Żeberka po hawajsku

Składniki:

Żeberka po hawajsku

 

  • 75 dag żeberek (pasek)
  • 1 puszka ananasów
  • 2 średnie marchewka lub 1 duża
  • 2 duże cebule
  • 6 łyżek sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Żeberka po hawajsku
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na cząstki (po jednym żeberku). Obsmażyć je na oleju. Cebulę pokroić z ósemki i dodać do obsmażonych żeberek, chwilę jeszcze smażyć. Po obsmażeniu żeberek dolać do nich sok z ananasów i sos sojowy, wszystko razem dusić ok. 20 minut. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w małe słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a ananasa w kostkę. Pokrojoną marchewkę i ananasa dodać do żeberek i wszystko razem dusić do miękkości.
Podawać z ryżem oraz surówką z kapusty pekińskiej.