madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Żeberka po prowansalsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Żeberka przygotowane w ten sposób możemy podać jako danie główne. Najlepszym dodatkiem będzie pieczywo czosnkowe

Żeberka po prowansalsku

Składniki:

Żeberka po prowansalsku

 

Sposób przygotowania:

Żeberka po prowansalsku
Mięso myjemy i kroimy na kawałki, następnie nacieramy solą, mielonym pieprzem oraz ziołami. Obraną cebulę kroimy na ćwiartki, tak samo jak sparzone i obrane ze skórki pomidory. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, a bakłażana i cukinię w plasterki. Tak przygotowane warzywa podsmażamy na oleju, doprawiamy do smaku i dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nich żeberka i plasterki obranego czosnku. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.