iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Zeberka w bialym i czerwonym winie.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mieso po upieczeniu jest bardzo miekkie i aromatyczne.

Zeberka w bialym i czerwonym winie.

Składniki:

Zeberka w bialym i czerwonym winie.

 

  • 1 kg zeberka
  • 1 cebula duza
  • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 1/2 szklanki wina wytrawnego bialego
  • tymianek-2 lyzki
  • sol,pieprz

Sposób przygotowania:

Zeberka w bialym i czerwonym winie.
Wczesniej ok 3 godzin.do naczynia wlewamy wina i mieszamy wkladamy zeberka ,przykrywamy cebula i dodajemy lisc laurowy.Po jakims czasie nalezy zeberka przekrecic aby dobrze nasiakly z wszystkich stron.Przelozyc do formy zalac winami(w ktorych sie moczyly)mieso solimy i pieprzymy,posypac tymiankiem.Wstawiamy na dolna polke piekarnika na 200 stopni-na ok 60 min.Piekarnik wczesniej nagrzac.Dobrym dodatkiem do tego jest-Pieczywo czosnkowe z pomidorami.