Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Żeberka w gęstym sosie z miodem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczyste mięso, które samo odchodzi od kości w gęstym, aromatycznym sosie z miodową nutą. Smaczne, "chłopskie jadło".

Żeberka w gęstym sosie z miodem i warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żeberka w gęstym sosie z miodem i warzywami

 

  • 1 kg żeberek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • sól i pieprz

Marynata:

  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki miodu
  • 4-5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Żeberka w gęstym sosie z miodem i warzywami

Przygotowanie mięsa:

Żeberka w gęstym sosie z miodem i warzywami
Podzielone na osiem porcji żeberka w soli i pieprzu

Umyte i osuszone na papierowym ręczniku mięso podzielić na 8 części. Natrzeć z obu stron solą i pieprzem.

Marynowanie mięsa:

Żeberka w gęstym sosie z miodem i warzywami
Żeberka w marynacie na bazie papryki i miodu

Składniki marynaty wymieszać. Wrzucić do niej żeberka, dokładnie natrzeć i odłożyć na minimum pół godziny do lodówki.

Obsmażanie żeberek:

Żeberka w gęstym sosie z miodem i warzywami
Żeberka w trakcie obsmażania na złoto w garnku

Żeberka wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem. Obsmażyć z obu stron na złoto. Wylać nadmiar tłuszczu i wlać wodę tak by przykryła żeberka. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez pół godziny.

Kończenie sosu:

Żeberka w gęstym sosie z miodem i warzywami
Pokrojona w kostkę marchewka i pietruszka

Dorzucić obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę, oraz wlać miód. Całość wymieszać i dusić jeszcze przez kolejne 30-40 minut do miękkości mięsa. Po tym czasie mąkę rozmieszać z wodą i stopniowo, ciągle mieszając zawartość garnka wlać do sosu. Zagotować.

Smacznego!