Trufla

Trufla

Kucharz
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Żeberka w glazurze z sosu Łowicz

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Żeberka w wersji z sosem pieczarkowym są łagodne, natomiast w wersji z sosem meksykańskim zadowolą wielbicieli ostrych smaków.

Żeberka w glazurze  z sosu Łowicz

Składniki:

Żeberka w glazurze z sosu Łowicz

 

  • 60 dkg żeberek wieprzowych
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • Słoik sosu pieczarkowego albo sosu meksykańskiego Łowicz
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki bulionu (do podlewania w trakcie pieczenia)
  • Pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek miodu
  • Olej
  • Pieprz i sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w glazurze z sosu Łowicz
Przygotować marynatę do żeberek mieszając razem: 3 łyżki miodu, 3 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki sosu sojowego, ¼ słoiczka sosu pieczarkowego lub meksykańskiego Łowicz, odrobinę oleju, sól, pieprz. Tak przyrządzoną marynatą zalać umyte i oczyszczone żeberka (w pasku lub pokrojone na kawałki – będą wtedy bardziej chrupiące) na dwie godziny. Formę żaroodporną natłuścić olejem i ewentualnie wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej żeberka wyjęte z marynaty. Wokół żeberek poukładać pokrojone grubo ziemniaki oraz drobno pokrojoną cebulę. Całość spryskać delikatnie olejem oraz posypać przyprawami. Wierzch żeberek posmarować dwoma łyżkami miodu a następnie równomiernie pokryć wybranym sosem Łowicz. Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika i piec ok. 2 godzin w 200 stopniach C. Po upływie godziny podlać ziemniaki bulionem i piec dalej. Po wyjęciu z piekarnika, posypać danie posiekaną natką pietruszki.Smacznego!